När sjukvården inte kan hjälpa


Hälsa / torsdag, augusti 9th, 2018

Det finns gånger då den svenska sjukvården har svårt att hjälpa. Det kan handla om kroniska besvär som de inte kan bota eller så kan de inte ens hitta var problemet ligger. Då får man söka alternativa vägar för att komma till en punkt där vardagen fungerar någorlunda normalt igen.

Naprapat

Om du har värk och smärta kan du i första hand vända till sjukvården för att få en diagnos. Lider du av kronisk värk eller tror att du har fått en sträckningen eller klämd nerv, kan de rekommendera sjukgymnast och träningsprogram. Det går också att vända sig till Naprapatiska. Där får du en diagnos och ett upplägg på hur du kan bli smärtfri igen. Naprapater går långa utbildningar för att lära sig hela kroppen och hur den kan masseras, justeras och behandlas för att återgå till sitt normalläge. För många är det några besök till naprapaten som gjort det smärtan lättat eller försvunnit helt.

Utlandet

Om sjukvården i hemlandet har långa köer eller saknas specialister kan du vända dig utomlands och besöka andra sjukhus. För en del går det att få besöken bekostade av Försäkringskassan om de är planerade, men i de flesta fall behöver såna här sjukhusbesök och behandlingar betalas ur egen ficka. Sverige har sjukvårdsavtal med många länder där du som svensk får betala lika mycket som personer i landet, resten betalar Sverige åt dig. Men utanför EU i exempelvis USA finns inget sjukvårdsavtal och du får stå för notan själv. Därför är det viktigt att ha en reseförsäkring som täcker, annars kommer räkningen hem till dig och du måste hosta upp alla pengar själv.